Egy másik világ - Gondolatok Mindenről

Elképzeléseim a világról, a művészetről, az életről és minden másról, ami éppen jön. Ez a blog leginkább azért íródik, mert fejlődni szeretnék és ha leírom a gondolataimat és esetleg jönnek vélemények, amelyekből kialakulnak beszélgetések, akkor reményeim szerint sokat lehet majd profitálni belőle(emberileg).

Facebook

Friss topikok

Indafotó képek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

DJ-k, Producerek kontra dj szövetség - avagy a művészi szabadság

Damon McU 2009.06.12. 13:15

Nos eljött a pillanat, hogy én is felemeljem szavamat a jelenleg Magyarországon folyó, igen negatív dolgok ellen. Tehát, pár éve alakult egy Dj szövetség nevű egyesület, amely mára kinőtte magát és azzal kampányol, hogy márpedig tessék befizetni a jogdíjakat, mert a producerek abból élnének. Nos, ez természetesen így van és ezt valóban meg is kell tenni, ám az internet világában igen sok Dj, nem hazai zenéket vásárol, így a Mahasz-nak nincs túl sok beleszólása. Ha megveszem a zenéket a különböző online boltokban, akkor egyrészről tuti, hogy a szerzők kapják a pénzt, másrészt tudtommal nincs kötelezettségem jelenteni a vásárlás tényét, csak egy esetleges ellenőrzés alkalmával bizonyítani azt. A művészi szabadság pedig azt jelenti, hogy olyan zenét alkotok, amilyet akarok és ez nem függhet végzettségtől, mivel a művészet nem tanulható, csak a meglévő képesség fejleszthető. Személy szerint csak az alapokkal vagyok tisztában, de mégis képes vagyok olyan dolgokat alkotni, melyek másoknak is tetszenek. Az alkotás egyéni, nem korlátozható, viszont, ha valaki ezeket élvezni akarja, akkor bizony cserébe adnia kell valamit. Állítom, hogy nem a dj-k és a mások zenéit játszó zenekarok okozzák a kárt az alkotóknak, hanem az átlagemberek, akik illegálisan, ingyen töltik le azokat. Ezen kijelentésemet alá is támasztom egy körülbelüli számadattal: a dj szövetségnek jelenleg kb 560 tagja van, vagyis az országban kb 600-700 ember foglalkozik e tevékenységgel, ezzel szemben az illegálisan letöltők száma száma kb (minimum) 2-3 millió fő. Gyanítom ez megmagyaráz mindent. A Dj-k és a tribute band-ek, ha mások zenéit csak játszák, de nem terjesztik azokat, akkor ők csak arra buzdítják a hallgatóikat, hogy vegyék meg a zenéket. 

Az előzőekből következnek még, olyan eddig meg nem válaszolt kérdések, hogy ma Magyarországon a sztár Dj-k (akik mellesleg nem minden bevételük után adóznak) egy-egy fellépéssel kereshetnek akár 200.000Ft-ot is, ellenben egy kisvárosban élő, éppen a szárnyát próbálgató és nem az éppen divatzenét játszó Dj(aki sokszor maga a szervező is) nemhogy pénzt keresne a dologgal, de még ő az, aki költ(reklám, felszerelés, hely bérlés...stb.). Tehát, a sarcolást nem egyformán kellene kiírni, mert enyhén igazságtalan, a kicsikkel szemben és így csak arra tudok gondolni, hogy ez konkurenciaharc és itt a nagyobbak vagyis a pénzesek maradnak meg és nem feltétlen a tehetségesek. 

Valamint vannak olyan dolgok, amelyek felháborítóak és undorítóak, ezen dolgokat videókkal és képekkel is bemutatom:

1. A dj szövetség 2008-as, 2009-es kapányának elején olyan dj volt az alelnök, aki szinte az egyesület által megfogalmazott egyik kritériumnak sem felelt meg. Mivel az, amit csinál az ízlés és gusztus kérdése, nem az én dolgom elítélni, de felhívom a figyelmet arra, hogy a szavai sokszor 18 év alattiknak is szólnak, valamint sokszor sértőek lehetnek a közönségre vagy más emberekre nézve. 

Íme pár pl.: 

 

2. A dj szövetség és a mahasz azt mondják, hogy ha a Dj befizet a mahasz-nak(magyar hanglemezkiadók szövetsége) 108.000Ft-ot, akkor onnantól a torrentről letöltött illegális zenéket, legálisan játszhatja. Ez a dolog, viszont kétlem, hogy tisztességes és legális lenne.

3. A dj vizsga kérdése még átgondolatlan, mivel olyan kérdések, hogy:

-Melyik cég, miért és milyen módon jogosult a vizsgáért pénzt kérni?

- Ki/kik, hogyan, milyen jogon vizsgáztatnak majd?

- Aki dj console-on játszik és szoftvert használ, az nem dj? 

- Ha valami művészet, vagyis szubjektív, akkor annak, hogy lehetnek korlátai?

 

4. A legnagyobb gond az, hogy ma a többség hozzáállása alapján, valamint a "nekem ez jár " kijelentések miatt, A ZENE NEM ÉRTÉK, HANEM TERMÉK, ami csak úgy létrejött. A valóság az, hogy ma mindennek ára van, így a zene, aminek elkészítéséhez sok munka és pénz kell NEM INGYENES és NEM AZÉRT VAN, HOGY MINKET KISZOLGÁLJON! Mára már igen sok helyen megoldott a netes vásárlás, ami nem drága, még a magyar fizuból is telhetne rá. 

 

A végére pedig egy kis bemutató, hogy mi a Show és milyen a normális szórakozás:        Hangsúlyozom nem a zenei stílus a lényeg! 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://damonmcu.blog.hu/api/trackback/id/tr791180882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Larimenn 2009.06.13. 14:54:23

Hát az a kérdés, hogy a Dj vizsgákon kivizsgáztat az pl engem is érdekelne...vegyük pl azt..1. akkor senki nem zenélhetne tulképp mert nincs senkinek se okj-s vizsgája..értem ezt gitárosra dobosra zongoristára énekesre akik azért felszoktak lépegetni ugye bár sok étteremben kávézóban hajón stb..sorolhatnám...na de persze ezekre van olyan h fősuli ...meg stb...de ott olyanok is tanítják és vizsgáztatják őket akiknek tényleg van papírjuk hogy elvégeztek egy ilyen intézményt...viszont nem köteleznek senkit sem arra...hogy ahhoz h ilyen tevékenységben dolgozhassanak el kell végezni vmi ilyesmit...
2. számomra nagyon mókás h ilyen módon akarnak szakmát faragni a Djzésből:DD szal ok legyen belőle okj...és aki akarja tanulja meg...de természetesen csak olyanok vizsgáztassák az "ifjú padawanokat" akinek nem csak tapasztalata de végzetsége is van papíron!pl ahogy ez szokás is h minimum vmi főiskolai diploma kéne hozzá:) (mivel csak így lenne jogilag tiszta az egész..) na de hát kérem szépen úgy mint DJ szak nincs sehol:) és mégis a fő vizsga abból áll h dj-k előtt kell produkálni:) szal ez nagyon muris:D Mivel ezeket a feltételeket tulajdonképp sehol nem tudják biztosítani így én nem köteleznék senkit arra, hogy tegye le az okj-t és csak utána lehet dj stb...:) de aki tényleg úgy érzi hogy ezt így megszeretné tanulni és papírt szerezni róla az tegye hisz nem rossz dolog..és azért tényleg jó dolog lehet...mint ahogy másfajta zeneiskolák is szal ezt semmiképp nem ellenzem.:) De kötelezni senkit ne kötelezzenek...(mármint hogy csak az játszhat djként akinek megvan ez a papír..) ha vmit rosszul látok akkor természetesen elnézést kérek és ha esetleg tényleg diplomás emberek vizsgáztatnának hogy létezik vmi hasonló szak...főiskolákon vagy bármi akkor ezért is...de én eddig nem nagyon hallottam ilyesmiről. Ez csupán az én meglátásom volt:) Nyugodtan ki lehet javítani:)
süti beállítások módosítása